Amikor megismerkedsz a tőzsdével és megtanulod a piacelemzés lépéseit, a legtöbb időt jellemzően az árfolyamgrafikonok múltbeli adatainak vizsgálatával töltöd. Ilyenkor semmi mást nem veszel figyelembe, csak a technikai képet. Ez a gyakorlás. Vagy legalábbis azt hiszed…

Miután úgy érzed, hibátlanul adod be a pozíciótípusokat és a – tuti stratégiának hitt, holott koncepciónak sem nevezhető – szabályaid révén kiufró számlanövekedést értél volna el, máris nyitod az éles számlát.

Ezután jön a pofára esés: a demo környezetben megalkotott “stratégia” mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, vagyis jóval elmarad a várt eredmény az éles számládon.

MI A KÜLÖNBSÉG A DEMO ÉS ÉLES SZÁMLÁS TRADING KÖZÖTT?

Meglepő ugyan, de nincs sok különbség a kettő között. Mindössze kettő. Ha demón látsz egy jó belépőt, máris elkezded számolni a trade R/R (hozam/kockázat) arányát, valamint a felvehető pozícióméretet. Ezután beadod a megbízást, lemenedzseled a kötést, végül pedig bejegyzeded a trading naplódba. Röviden: gyakorláskor számolsz és “tüzelsz”.

Ezzel szemben éles számlán, valós pénzzel nem teljesen ugyanez a folyamat zajlik le benned. Természetesen itt is ugyanúgy mérlegelsz (R/R arány, kötésméret), mint a a gyakorlás során, azonban nem mehetsz el büntetlenül  a fundamentális tényezők (makrogazdasági- és politikai hírek) mellett.

Másrészt pedig itt már valóban tudnod kell kezelni a veszteségből adódó negatív érzelmi hatásokat. A demo számlás kereskedés majdhogynem olyan, mintha társasjátékot játszottál volna…

Koncentráló férfi kép bejegyzésbe

Az élő kereskedés nem összekeverendő a demo környezet által nyújtott “játékkal”. Más hozzáállást, nem mellesleg pedig sokkal nagyobb koncentrációt igényel.

PÉLDA

Tudod, hogy ma az Apple-t árgus szemekkel kell figyelned, mert létrejöhet a várva várt, oldalazásból való kitörés. Mivel itt már élesben zajlanak az események, figyelemmel követed a vállalatról szóló híradásokat, ami könnyen befolyásolhatja a döntéshozatalod. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a szabályrendszeredben rögzített jelzések más értelmet nyerhetnek.

Fennakad a szemed a következő híren: “Az Apple menedzsmentje csalódást keltő prognózist fogalmazott meg a folyó negyedéves gyorsjelentést követően. A mai nap folyamán, a kurzusban történt 3%-os esés a legnagyobb megbicsaklás tavaly november óta.”

A hír elolvasása után mintha megváltozna a kereskedési jelrendszered… Míg gyakorlásnál csak a chart van előtted, élesben a piaci hírek is hatnak rád, ezáltal teljesen természetes, hogy az élő kereskedéseid eredménye nem fog megegyezni a demo környezetben elért teljesítményeddel.

Vajon ma záráskor, ha látod az Apple-ben a kitörést, ilyen negatív kommentár mellet is le mered nyomni az ENTER-t?

MI A MEGOLDÁS?

A gyakorlásnak 100%-ban szimulálnia kell az élő kereskedésed döntéshozatalát, különben a saját csapdádba esel! Nem beszélve arról, hogy a virtuális pénzt valódira cserélted, így idő, míg hozzászoksz a nyereség/veszteség érzéséhez.

Odafigyelsz erre? Azt javaslom, hogy őszintén nézd végig, mit csinálsz másképpen, mint amikor demóztál, így könnyen rájöhetsz, miben térnek el a szabályaidban rögzített lépések a valóságban lekereskedett trading folyamattól. Továbbá tudatosítsd magadban, hogy a nagy nyereségekhez kis veszteségeken keresztül vezet az út.