A héten került újra a kezembe az egyik kedvenc szakirodalmam, ami a trader agyának működését igyekszik megfejteni. Az író 30 éve űzi a világ legizgalmasabb “játékát” és állítása szerint többet látott, mint kellett volna… A könyv újbóli olvasása során jöttem rá, hogy azért váltam évekkel ezelőtt konzisztens nyerővé, mert letértem az általános útról.

VAJON JÓ HELYEN VAN A FÓKUSZ?

Nézz csak szét a tőzsdéző ismerőseid között: mindenki arról beszél, hogy milyen szuper stratégiája van. Ezalatt azt értik, hogy valamilyen jelzőrendszer segíti őket a döntéshozatalban. Ez(ek) lehet(nek) gyertyakonfiguráció(k), árfolyamalakzato(k), indikátor(ok), vagy ezek kapcsolata, keresztezése.

Egy valami közös bennük: mind belépési stratégia. Ezek a barátaid csak nem sokáig vesznek részt a nagyok játszmájában, mert abban a pillanatban, mikor vesztő szakaszba kerülnek, máris átveszi a pszichéjük az uralmat az egyenlegük alakulása felett. Ilyenkor felüti a fejét a félelem, a tőzsdén kimondottan rossz tanácsadó. Ők azok, akik1-2 év múlva már arra sem szívesen emlékeznek, hogy valaha tőzsdéztek.

Néhány éve megfordítottam a fókuszt: a belépés helyett a kilépésre helyeztem a hangsúlyt, emellett pedig egyre többet foglalkoztam a pszichémmel, hogy mentálisan is edzett legyek.

Fókuszáló férfi kép bejegyzésbe

Biztos, hogy jó helyre fókuszálsz?

MI A TITKOM?

Saját szemléletmódot alakítottam ki, melynek segítségével…

  • a trading során egy előre definiált elméletet követek,
  • nem kizárólag egy stratégiától várom a megváltást, hanem komplex kereskedési rendszert üzemeltetek,
  • nem a belépő jelekre, hanem a – tőkevédelmet szem előtt tartva – a helyes célár meghatározásra és az exit stratégiára helyezem a fókuszt,
  • a pszichémet is rendszeresen edzem, hogy ne csak technikailag, hanem mentálisan is felkészült legyek.

Ahogy egyre jobban beleástam magam ebbe a megközelítésbe, világossá vált számomra, hogy ennek a “játéknak” a mesterei éppen ettől a szemlélettől emelkednek ki a tömegből. A könyv írója, a világ egyik legismertebb trader coach-a, aki szintén ezt tartja a a tőzsdei siker egyetlen járható útjának.

Te is ezen jársz?