MILYEN TÉNYEZŐK HATNAK JELENLEG AZ ARANY ÁRFOLYAMÁRA?

Az arany a dollárhoz viszonyított 10-15%-os emelkedésében leginkább a geopolitikai feszültségek, mint például az elmúlt hónapokban jelentkező,az utóbbi hetekben pedig egyre csak fokozódó észak-koreai konfliktus; a britek EU-tól való elszakadása, vagyis a Brexit körüli bonyodalmak; valamint az amerikai adósságplafon kérdése játszott szerepet. Továbbá – a többnyire ezekből fakadó – dollárgyengülés is támogatta az arany felhúzását.

Aztán jött Janet Yellen nyilatkozata, ami kilátásba helyezte a decemberi jegybanki alapkamat emelését. Ezt pedig tovább tetézte Trump és a republikánusok átfogó adócsökkentési tervezete, ami a dollár erősödésének egy újabb impulzussal szolgált. Az alapok sorra dobálják el az arany long pozíciókat, és a dollárhoz viszonyított kurzus immáron újra 1300 USD alatt várja a negyedik negyedévet.

Aranykiadó automata kép bejegyzésbe

“Gold to go” aranykiadó ATM az Egyesült Arab Emirátusokban, ami készpénzt és bankkártyát is elfogad (saját fotó).

KÖZÉP- ÉS RÖVID TÁV 

Középtávon az említett geopolitikai kockázatok és várhatóan szigorodó monetáris politika, a dollár erő és az év végi mikulás rally hatására hideget és meleget egyaránt kaphat a legnépszerűbb menedékeszköz, melynek mozgása az elképzeléseim szerint az 1220 és 1300 dollár közötti sávban állandósulhat. Rövid távon 1265 környékéig várom a XAU/USD árfolyamát, ezt követően dől majd el, hogy szeptemberi esés mindössze egy komolyabb merítkezés volt-e, vagy pedig állandósulhat a nemesfém oldalazó mozgása.

MIRE FIGYELJÜNK? 

A technikai kép mellett érdemes lesz figyelni a vezető amerikai indexek, de leginkább az S&P-500 mozgását, hiszen erős negatív korreláció figyelhető meg közte és az arany mozgása között. Emellett a szezonalitás sem elhanyagolható, mi szerint a sárga fém – az elmúlt 30 év kimutatásai alapján – szinte kivétel nélkül az utolsó negyedévben a legproduktívabb.