MIÉRT A JAPÁNOK A LEGJOBB TRADEREK?

Japánról sokáig mindössze egy távol-keleti szigetország jutott az eszembe, ahol a műszaki csúcstechnológiák fejlesztése és alkalmazása nem ismer határokat. Később, amikor megtudtam, hogy egy bizonyos Munehisa Homma nevéhez fűződnek a japán gyertyák (ami az árfolyamok technikai megjelenítésének egyik legkedveltebb változata), kutakodni kezdtem. Érdekelt, hogyan alkotta meg ezt az ábrázolási módot. Az ő története ugyan egyedi, a válasz azonban a japánok emberi tulajdonságaira vezethető vissza.

A RIZSFÖLDEKRŐL AZ OSZAKAI TŐZSDÉRE

Ugorjunk egyet az időben, a 18. századi Japán Császárságban járunk. Munehisa Homma, egy vagyonos család legifjabb gyermekeként, minden nap kivette a részét a rizsföldek körüli teendőkből. Miután felcseperedett, részletes vizsgálatnak vetette alá az akkori tőzsdei ármozgásokat. Kidolgozott egy olyan grafikon-ábrázolási módot, mellyel forradalmasította a technikai elemzést. A japán gyertyák segítségével olyannyira sikeres volt, hogy rövid idő alatt hatalmas vagyonra tett szert és átvette a családfő szerepét. Korabeli feljegyzések alapján egymást követően 100 nyereséges ügyletet bonyolított le a határidős rizskereskedésben. Akkora népszerűségnek örvendett, hogy a császár szamuráj címmel jutalmazta.

MI A JAPÁNOK TITKA?

Amikor Hommat arról kérdezték, mi kellett ahhoz, hogy kivívja az egész világ elismerő tiszteletét, a japánok jellemvonásait kezdte ecsetelni. Elmondása szerint a a népére jellemző tulajdonságok, mint a békés természet, a személyes  elhivatottság, a harci szellem, a hivatáshoz való hűség teszik őket különlegessé.

A 20-21. századi, vezető csúcstechnika mögött is a rendkívüli szorgalom, a lojalitás, és a különleges harci spiritusz húzódik meg. Nem véletlen tehát, hogy a japán gyertyaalakzatok elnevezései erősen kötődnek az általuk használt harci kifejezésekhez, szimbólumokhoz.

A japán emberek sikerének titka a rendhagyó habitus és a generációk óra magukkal hordozott személyiségjegyek.

HOGYAN VÁLHAT BELŐLED IS TŐZSDE SZAMURÁJ?

Mindössze két kérdést kell megválaszolnod:

Érzed magadban az elhivatottságot, a motivációt, a kitartást, a szorgalmat, és a hűséget a kereskedési rendszereddel szemben?

Képes vagy elmenni a végsőkig és megtenni mindazt, ami hozzájárul ahhoz, hogy a legjobbak közé kerülj?

A nagybetűs sikernek ma is ugyanazok az alapelvei, mint bármikor a világtörténelemben. Ha – ugyanúgy, ahogy a legsikeresebb emberek – megtanulod ezeket konzekvensen alkalmazni, győzelemre vagy ítélve!

A kereskedésben ezek többek között a következők:

  • elhivatottság a szakma iránt
  • szigorú önkontroll
  • folyamatos önfejlesztés
  • gyakorlás a legvégsőkig
  • maximális alázat a piac iránt
  • saját stratégiák kifejlesztése
  • hibák kiszűrése a rendszerből
  • kereskedési rendszerben való hit
  • precíz, személyre szabott kockázatkezelés
  • győztes mentalitás kialakítása

MIT KELL TUDATOSÍTANOD MAGADBAN?

Bármikor, amikor leülsz kereskedni, mindig gondolj arra, hogy ez nem csupán a pénzről szól, egy komplett személyiségfejlődésen mész keresztül. Ne csak a végcél okozzon örömet, hanem a mindennapos tapasztalatszerzés, a pszichéd folyamatos fejlődése, és mindaz, ami az idők folyamán megerősít és képessé tesz arra, hogy elérd a célodat!

Talán most azt motyogod magadban, hogy rögös az út és csak kevesen érnek a végére. Ha megfogadod a tanácsaimat és elfogadod a segítségemet, lerövidítheted az időt, hogy megtanuld ezt a szakmát, amit a legmagasabb szinten leszel képes művelni.

Kívánom, hogy hasonlóan érezd magad, mint Munehisa Homma, amikor megkapta a császártól a kitüntetést!