A minap – mikor az általam kereskedett részvények grafikonjait elemeztem – szembetűnő hasonlóságot véltem felfedezni a tőzsde és az időjárás között.

KISZÁMÍTHATATLAN, MINT AZ IDŐJÁRÁS?

Nem értek egyet ezzel a gyakran emlegetett hasonlattal. Gondolj csak bele az évszakok váltakozásába: abszolút lehet rájuk alapozni, az utóbbi évek által produkált szélsőséges körülmények ellenére is. Nyáron, ha elkap egy vihar, nem arra asszociálsz, hogy itt és most vége a nyárnak. Mindössze annyi történik, hogy tudatosítod magadban: a nyár már csak ilyen, benne van a pakliban egy-egy kiadós zivatar. Ugyanez a helyzet télen is, amikor a februári hidegben előbújik a nap és úgy érzed, akár pólóban is kimerészkednél az utcára. Ennek ellenére meg sem fordul a fejedben, hogy ezennel véget ért a tél.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az időjárás tendenciái nem változnak egyik napról a másikra. A tőzsdén is ugyanez a helyzet, azonban a legtöbben ezt egyáltalán nem veszik figyelembe, veszélybe sodorva ezáltal kockázati tőkéjüket.

Esernyős kép bejegyzésbe

A hosszú távú piaci mozgások olyanok mint az időjárás: a statisztikák és piacelemzés révén nagy biztonsággal előrejelezhetők.

ITT A VÉGE, HOL A VÉGE?

A legmeredekebb emelkedő trend – akár egy forró nyári hónap – is képes elbizonytalanítani a kereskedőket. A legtöbben képtelenek a trendben maradni és idő előtt kiszállnak a rally-ból. Számukra elegendő egyetlen csökkenő nap, ami megingatja hitüket a trendelméletben és vele együtt a kereskedési rendszerükben. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a kezdő, tapasztalatlan traderek nem képesek lekereskedni a nagyobb, elhúzódó trendeket!

Gondolj csak a jelenlegi piaci szituációra: egy éve tartó, intenzíven emelkedő trend van a piacokon. Vajon hány kereskedőtársad ismerte fel és ül még mindig benne? Hányan vannak azok, akik – egy-egy korrekciót látva – nem ijednek meg és vágják el idő előtt a profitot?

Ugyanez igaz az eső trendekre is… Hány profi trader van az ismeretségi körödben, akik képesek a nagy zuhanásokban extraprofitot termelni?

NE ESS A MÉDIA CSAPDÁJÁBA!

Ha az árak csúcsra vannak járatva, a média rögvest a legborúsabb kilátásokat vetíti előre, elrémisztve ezzel a kezdő, befolyásolható tradereket. Ha pedig az árfolyamok meredeken zuhannak, akkor egyfolytában arról cikkeznek, hogy most már “itt az alja”.

Hány és hány embernek okozott ez már csalódást a múltban és fog okozni a jövőben is?!

KONKLÚZIÓ

Tudvalevő, az emberi természet sokszor a történések ellen kíván cselekedni. Ha megérted és teszel is ez ellen, akkor válsz majd igazi traderré!

KÍVÁNOM, HOGY LÉGY OLYAN, MINT AZ IDŐJÁRÁS, AMIRE MINDIG LEHET SZÁMÍTANI!