Egy rentábilis kereskedőnek amellett, hogy nagy hangsúlyt fektet trading tudásának folyamatos bővítésére, gondot kell fordítania a kereskedést befolyásoló rossz szokásaira is. Az egyik sarkalatos pontja egy újdonsült trader profivá válásának, hogy képes-e felismerni azokat a tényezőket, amik miatt pénzt veszít.

Íme, az 5 legalapvetőbb dolog, amit ki kell iktatnod a trading során, ha profitábilisan szeretnél kereskedni:

 

1. TÚLZOTT IGAZSÁGÉRZET

Fogadd el, hogy a piaci mozgásokat képtelen vagy befolyásolni. Van egy mondás, miszerint “a piacnak mindig igaza van, nekünk nem mindig lesz”.

Ne próbáld ráerőltetni az elképzeléseidet a piacra! Ettől függetlenül gyárts szcenáriókat, latolgasd az esélyeket, de ismerd fel és lásd be, ha tévedtél!

Azt javaslom, hogy mindig haladj együtt a piaccal és használd ki a trendszerű mozgásokban rejlő lehetőségeket!

 

2. TALÁLGATÁS

Egyikünk sem ismeri a jövőt, így azt sem látjuk előre, hogy hol van egy piaci mozgás alja vagy teteje. Bármennyire is reménykedsz abban, hogy előre látod, mi fog történni, vagyis merre és meddig megy a piac, csalódni fogsz!

Abba is bele kell törődnöd, hogy nem létezik olyan módszer, melynek segítségével megjósolható a piaci mozgások iránya, intenzitása, és időbeli terjedelme.

Ne találgass, hogy hol mikor és hol fordul a piac! Ehelyett inkább koncentrálj arra, hogy mielőbb bekapcsolódj a trendbe!

 

3. POZÍCIÓFORGATÁS

A kezdő kereskedők tipikus hibája, hogy abba az irányba nyitnak pozíciót, amerre az árfolyam éppen tart. Ha az árfolyam megfordul vagy korrekció veszi kezdetét, rendszerint ők is irányt váltanak és ellentétes pozíciót vesznek fel.

Idővel mindenki belátja, hogy a hedging (ugyanazon a terméken ellentétes pozíciók egyidejű tartása) – amennyiben nem tudatos, vagyis nem fedezeti ügyletként szolgál –  nem vezet jóra. Amennyiben minduntalan fordítod a pozícióidat és koncepció nélkül trédelsz, a tőkéd lenullázása csak idő kérdése…

Azt tanácsolom, hogy trading előtt végezz piacelemzést és kizárólag az uralkodó trendirány figyelembe vételével kereskedj!

5-öt mutató férfi kép bejegyzésbe

Óvakodj az 5 legrosszabb szokástól, ami lerontja teljesítményedet!

 

4. FIX POZÍCIÓMÉRET

Amennyiben fix kötésegységgel dolgozol, a tőkeméretedhez viszonyított kötésenkénti kockázat túl alacsony vagy pedig túlzottan nagy lesz.

Ha a tőkédhez mérten keveset kockáztatsz, ezáltal pedig túl kicsi pozíciókat veszel fel, a trading könnyűszerrel érdektelenségbe fulladhat, arról nem is beszélve, hogy meggazdagodni aligha fogsz!

Abban az esetben pedig, ha – a veszteségek ellensúlyozása vagy a gyors meggazdagodás reményében – túl sokat kockáztatsz egy-egy pozíción, az könnyen drawdown-hoz (számla amortizáció) vagy akár teljes tőkeveszteséghez is vezethet.

Ahhoz, hogy optimális kockázattal köss és ennek megfelelően tudd méretezni a pozíciódat, meg kell vizsgálnod az egyenleggörbédet: amennyiben felfelé mutat, a maximális megengedett fogadási téttel köss, amennyiben pedig visszaesést rajzol ki, szisztematikusan csökkentened (pl. felezned) kell a kötésenkénti kockázatot!

 

5. KOCKÁZATNÖVELÉS

A legjobb kötéseid mindig azok lesznek, amik már az elejétől fogva nyereségesek. Ezek jellemzően rövid időn belül breakeven-be (belépő szintre történő stop húzás) kerülhetnek. Amennyiben rögtön ellened mennek, készülj fel a veszteség stop aktiválódásának eshetőségére.

Sokan a kezdők közül nincsenek tisztában a ténnyel, miszerint a stop megbízás rendszeres hiánya vagy az eredeti stop helyszín gyakori felülírása végzetes lehet a csődkockázat szempontjából.

A kezdeti stop szinten csak a belépő irányába, kockázat porlasztás eredményeképp változtass, ellenkező esetben növeled a kockázatot és rontod az ügylet hozam-kockázat arányát! Amennyiben a nyitást követően – növelve az eredeti kockázatot – hozzányúlsz és távolabbra helyezed a stop megbízást a belépő szintedtől, vagy netán kiveszed azt, a tőkéd jelentős hányadát vagy akár az egész deposit-odat teszed kockára!

 

+1 TÚLZOTT BEFOLYÁS AZ ÉLETEDRE

A trading könnyen lehet a gondtalan, boldog élet forrása, de nem egészséges csak ezzel foglalkozni. Meg kell találnod az egyensúlyt a család, a barátok, a hobby, és a pihenés között.
Ne csak a kereskedésből álljon az életed! Azt javaslom, hogy határozz meg trading session-öket (időintervallumokat, amikor trédelsz) és vedd szigorúan ezeket! Fontos, hogy időközönként renegerálódj és kipihenten, tiszta fejjel vágj neki az újbóli megpróbáltatásoknak.