Ha lemaradtál volna az első részről, ide kattintva elolvashatod.

6. FÉLELEM A VESZTESÉGEKTŐL

Érzelmek által vezérelt lények, vagyis emberek vagyunk. A legtöbbünkben a veszteség szó frusztációt vált ki, egy rossz széria pedig igencsak demotiváltá tesz bennünket. A kereskedés során mindenki szenved el kisebb-nagyobb veszteségeket Aki azt állítja, hogy ez nem így van, az feltehetőleg hazudik!

Ne félj a veszteségektől, hiszen ezek – ugyanúgy, ahogy a nyereségek – a trading velejárói! Ha elfogadod a tényt, miszerint a piacon minden egyes pozíció végkimenetele teljesen véletlenszerű, akkor idővel belenyugszol abba, hogy nem lehetsz befolyással a nyereségek és veszteségek alakulására.

Amennyiben megfogadod a tanácsomat és alkalmazod a személyre szabható kockázatkezelési-, valamint  money management technikáimat, akkor nincs miért aggódnod! Ezen módszerek segítségével tartósan alacsonyan tudod tartani a veszteségeidet.

7. KOCKÁZATKEZELÉS HIÁNYA

A tőzsdei kereskedés során a fő célunk temészetesen a nyerő ügyletek számának és nagyságának maximalizálása, ezzel együtt pedig a veszteségek minimalizálása. Ezt személyre szabott kockázatkezelési és money management technikákkal tudod kivitelezni. Amennyiben ezeket a stratégiád szerves részeként alkalmazod, hosszabb távon garantáltan nem tudsz veszíteni!

Minden esetben, amikor pozíciót nyitsz, rendelj mellé egy kilépő (stop-loss) szintet! Amennyiben ezt elfelejted vagy tudatosan nem teszed meg, a számládon lévő teljes össztőkével hazárdírozol. Időben vágd el a veszteségeket és hagyd futni a nyereségeket! Ne feledd, a nagy nyereségekhez kis veszteségeken keresztül vezet az út!

Elutasító jelzést adó férfi kép bejegyzésbe

Ha felismered az okokat, az okozat is más lesz! A győzelem azoké, akik kiiktatják ezeket, vagyis a veszélyfaktorokat.

8. ELTÚLZOTT TŐKEÁTTÉT

A tőkeáttételes trading során a brókercég az általad feltöltött tőke többszörösét biztosítja a kereskedéshez. A tőkeáttéttel kapcsolatban úgy szoktam fogalmazni, hogy szakavatott kezekben áldás, azonban a kezdők vagy inkompetensek számára átok is lehet. Körültekintően használd, hogy a legjobb barátod és ne a legnagyobb ellenséged legyen!

Könnyebbség, hogy a tőkeáttét segítségével a valós ár töredékéért veheted meg az adott terméket, ugyanakkor veszélyes is, hiszen a tőkeáttételes vásárlás/eladás során a termék valós (ár)elmozdulásából profitálsz/veszítesz! Azt javaslom, hogy a tőkeáttételt kizárólag indokolt esetben (kis tőkeméret) és ellenőrzött keretek között alkalmazd!

9. FELELŐSSÉGVÁLLALÁS HIÁNYA

Csak Te vagy és a piac. Ha elfogadod, hogy a piacra semmilyen módon nem tudsz befolyást gyakorolni, akkor marad a humán faktor, vagyis kizárólag rajtad áll minden. Te hozod meg a döntéseket, éppen ezért nem is okolhatsz (valaki vagy valami) mást, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt elképzelted.

Az emberek legtöbbször a körülményeiket hibáztatják azért, mert ők maguk nem sikeresek. Ne feledd: azok, akik elértek valamit az életben, nem a kibúvókat keresték, hanem alakították a körülményeiket!

Ne keress kifogásokat, azok csak fájdalomcsillapítók! Egy valamirevaló trader onnan ismerszik meg, hogy nem a piacot, a brókercéget, a stratégiát, vagy a csillagok állását okolja, ha veszteségeket szenved el, hanem 100%-ban vállalja a felelősséget minden egyes döntéséért.

10.  LEMONDÁS ÉS ELENGEDÉS HIÁNYA

Két meglehetősen nehéz dolog az életben: a lemondás és az elengedés. Így vagyunk ezzel a trading kapcsán is. Sok esetben komoly gondot okoz választani a kínálkozó lehetőségek közül, s ezzel együtt lemondani bizonyos kereskedési opciókról.

Nem tudsz és ne is akarj mindent letrédelni! Azt javaslom, hogy mérlegelj, melyik lehetőség rejt magában nagyobb potenciált, vagyis melyik trade rendelkezik tisztább technikai képpel, kisebb letétigénnyel, s jobb hozam-kockázat aránnyal!

“Új nap, új esély”, a tőzsdén pedig minden új pozíció egy új alkalom is egyben! Nem szabad, hogy a korábbi, esetenként szívfájdító pozíciókhoz való túlzott kötődés manipulálja a koncentrációdat, illetve hogy negatívan befolyásolja a győztes mentalitásod kialakítását és fenntartását.

Ne tarts haragot bizonyos termékekkel, és ne gondold, hogy ezek az instrumentumok “tartoznak” neked a múltbeli veszteségeidért! Ahhoz, hogy új lehetőségeket tudj kihasználni, el kell engedned a régieket! Ezzel együtt ne “ess szerelembe”, vagyis ne tarts veszteséges pozíciókat, miközben azok egyértelműen ellened mennek!