Kezdő trader vagy? Statisztikai tény, hogy az esélyeid a sikerre meglehetősen alacsonyak (kivéve, ha szakmai képzéssel megszerzed a megfelelő tudást). Bizonyos idő elteltével ez a trend ugyan némi javulást mutat, de többségetek számára addigra már túl késő. Egy drawdown (sorozatos veszteségszakasz) után a legtöbben feladjátok, azzal az ürüggyel, hogy “a trading nem nekem való”.

Íme, a 10 leggyakoribb okból az első 5, hogy miért veszítesz, illetve néhány jó tanács, ami segíthet a kezdeti, bizonytalan időszak átvészelésében:

1. ALKALMATLAN SZEMÉLYISÉG

A bukáshoz vezető legalapvetőbb tényező, melyről rendszerint megfeledkeznek. Nem mindegy, hogy milyen személyiségjegyeket hordozol: kockáztató vagy megfontolt típus vagy? A telhetetlenség éppúgy rossz, mint a túlzott elővigyázatosság.

Általánosságban elmondható, hogy a – legtöbbször szerencsejátékot űző – kapzsi traderek jóval nehezebben minimalizálják a kockázatukat vagy zárják a veszteséges pozíciókat, miközben a túlontúl óvatos kereskedők még az alacsony kockázatú ügyleteknél is haboznak, emiatt pedig rendszerint elmulasztják a kínálkozó lehetőségeket. 

Ha legtöbbször a megérzéseidre hallgatsz, nagy az igazságérzeted, nehézséget okoz a szabálykövetés, és makacs vagy, a tőzsdét nem neked találták ki! A kialakult jellemedből és habitusodból fakadó hibákat nem vagy csak nagyon nehezen lehet kiküszöbölni. Készülj arra, hogy a profi traderré válás egy önismereti tréning is egyben. A piacon kizárólag szabálykövető magatartással és tervszerű, következetes kereskedéssel tudsz konzisztens profitot elérni.

2. FELKÉSZÜLTSÉG ÉS TAPASZTALAT HIÁNYA

Tény, hogy a legtöbben – a mihamarabbi meggazdagodás reményében – egész egyszerűen felkészületlenül, “Adj Uram, de azonnal!” módon vágnak bele:

 • mindenféle koncepció nélkül kereskednek
 • a megérzéseikre vagy egy ismerősükre hallgatnak
 • újságból/internetről vett információk, elemzések alapján vásárolnak

Kiváltképp a brókercégek érdeke, hogy a kezdők tapasztalatszerzés nélkül kezdjenek tőzsdézni. Intenzív, “nesze semmi, fogd meg jól” oktatóanyagokkal csábítanak a mielőbbi számlanyitásra és buzdítanak a “kockázatmentes”, élesben történő kereskedésre. Kérlek, ne dőlj be ezeknek a hamis ígéreteknek!

Ha nem szerzed meg a szükséges elméleti és gyakorlati tudást, csupán szerencsejátékot játszol. Azt gondolom, ezt csak olyasvalaki engedheti meg magának, akinek kiapadhatatlan anyagi forrásai vannak. Azt javaslom, hogy kezdetben nyiss demo számlát és tanuld meg a szoftver biztonságos használatát. Ezután csökkentett kockázattal trédelj, hogy szokd a kereskedéssel járó mentális megterhelést. Csak azután kezdj a tervezett tőkével kereskedni, miután minden tekintetben felkészültnek érzed magad, megvan a napi kereskedési rutinod, valamint kiforrott stratégiád és kockázatkezelési technikád van!

3. TÚLZOTT ELVÁRÁSOK

Sokan bedőlnek a csaló brókercégek reklámjainak, miszerint “Keress 600 eurót a tőzsdén 1 nap alatt! Kérd ingyenes oktatóanyagunkat, amiben felfedjük titkot!”

Felháborítónak tartom, hogy a mai napig nincs szabályozva/büntetve a brókerek etikátlan marketing tevékenysége! A laikusok többségét megtévesztik, ellenük játszanak, a végén pedig természetesen mindent a “bank visz”…

Ugyan vannak, akik gyorsan meggazdagodnak belőle, de nem ez a jellemző. Ahhoz, hogy tőzsdei kereskedővé válj és ebből biztosítsd a hónapról hónapra a megélhetésed,

 • rá kell szánnod az időt,
 • sokat kell tanulnod, gyakorolnod,
 • türelmesnek kell lenned,

hogy a traderek elitjébe kerülhess!

Ne támassz magaddal és a piaccal szemben irreális elvárásokat, mert akkor úgy érzed, hogy alulteljesítesz! Ne akard egy nap alatt megváltani a világot, a fokozatosság elvét követve kell elérned a konzisztens profittermelés szintjét!

Férfi, aki elvesztette a pénzét kép bejegyzésbe

A veszteségek mindig abból fakadnak, ha nem vagyunk tisztában azok okaival vagy besöpörjük őket az asztal alá. Amennyiben realizálod az okokat, nem kell kezdőként a veszteséges traderek táborát erősítened!

4. STRATÉGIA HIÁNYA

A kezdők rendszerint beleesnek abba a hibába, hogy pályafutásuk elején nem a helyes szemléletmódot, hanem minduntalan a tuti stratégiát, vagyis a Szent Grált kutatják. Mindenki más és más alapokra helyezi, azonban van, amiben minden trader egyetért: stratégia nélkül nem megy. Ha nincs egy előre lefektetett szabályrendszered, akkor nincs más választásod, mint megérzés alapon trédelni. Az intuitív trading pedig hosszú távon garantáltan bukáshoz vezet.

A stratégia nem más, mint egy terv, amin belül meg kell határoznod, hogy:

 • mely termék(ek)en,
 • milyen idősík(ok)on,
 • milyen időintervallum(ok)ban,
 • milyen belépési jelekkel,
 • és milyen pozíció-menedzsmenttel dolgozol.

Elárulok egy titkot: a profik nem kizárólag egy (jól működő) stratégiában, hanem megfelelő szemléletmódban és komplex kereskedési rendszerben gondolkodnak. Feltétlenül egészítsd ki a szabályrendszeredet pénz- és kockázatkezelési technikákkal a hosszú távú konzisztens profit biztosítása érdekében!

5. ÖNKONTROLL HIÁNYA

Ez lényegében az előző pontból következik. A stratégia által definiált szabályok betartását nem lehet kellőképpen hangsúlyozni. A fegyelmezetlenségből eredő szabályszegés sokszor még a tapasztalt kereskedőknek is gondot okoz, de a kezdők különösen ki vannak téve ennek a veszélyfaktornak. Hiába van egy tökéletes (vagy legalább is annak tűnő) szabályrendszered, ha nem tartod be azt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a stratégiát nem lehet felülvizsgálni, sőt, meghatározott időközönként érdemes is, de semmiképpen se kereskedés közben tedd! Egyetlen kivétel van, amikor eltérhetsz a tervedtől: ha egy pozíció megnyitását követően, olyan információ(k) birtokába jutsz, ami felülírja a stratégiádat, ilyenkor – szituációtól függően – porlaszd a kockázatot vagy zárd le a pozíciót!

Itt még nincs vége, hiszen nemcsak a stratégiádat, hanem az érzelmeidet is kontroll alatt kell tartanod! Ha nem vigyázol, az emóciókból fakadó negatív magatartásformák könnyen úrrá lesznek rajtad és simán felülírják a szabályrendszered. Ne ess az érzelmek által vezérelt, intuitív kereskedés csapdájába!

 Az önkontroll gyakorlását két dolog hivatott elősegíteni:

1. KERESKEDÉSI TERV, melynek mindenkori alkalmazásával kiiktathatjuk a szabályszegésből adódó hibáinkat

2. TRADING NAPLÓ, melynek vezetésével felismerhetjük és kijavíthatjuk a negatív viselkedési formáinkat

Ki merem jelenteni, hogy a fent említett két eszköz a profik számára nélkülözhetetlen. Minél hamarabb felismered a kizárólagos terv szerinti cselekvés és a (mentális) naplózás fontosságát, annál hamarabb válsz sikeres traderré!

Folyt.köv. a II. résszel!