Amikor felteszik nekem a címben szereplő kérdést, a legtöbben azt várják, hogy pontos összeget mondjak. A válaszom hallatán sokan meglepődnek:

Ez egy igencsak összetett kérdés, ugyanis nem mindegy, hogy…

  • mennyi tapasztalattal,
  • mekkora tőkével,
  • mely piacokon,
  • milyen idősíkon,
  • mennyi időráfordítással,
  • mekkora kockázattal,
  • milyen stratégiával,
  • mekkora költségek mellett kereskedsz.

Ide kattintva pontos útmutatást kapsz, hogyan számold ki a kereskedési tőkédet.

MENNYI TAPASZTALATTAL RENDELKEZEL?

Kezdőként már az figyelemre méltó eredménynek számít, ha az egyenlegedet 0 környékén tudod tartani. Ez azt jelenti, hogy sikerült egy jó találati aránnyal bíró stratégiát alkotnod és azt hibátlanul lekereskedned vagy szabályrendszer hiányában a habitusodnak és a tőkédnek megfelelő kockázatkezelést folytatnod.

Tapasztalt traderként komplex kereskedési rendszert kialakítanod, kiegészítve a saját kereskedői filozófiáddal, ami garantálja a tartós profittermelést.

MEKKORA TŐKÉVEL KERESKEDSZ?

Minél nagyobb tőke áll rendelkezésedre, annál nagyobb pozícióméretet tudsz felvenni, így nagyobbak lesznek a várható nyereségeid is. Azonban nem lehet és nem is érdemes a végtelenségig emelni a tőkédet. Egy irreálisan nagy összegű számla esetében a profi traderek már elgondolkoznak azon, hogy egyáltalán mekkora tőkét érdemes kockázatban tartaniuk.

Mindenki más és más a financiális és érzelmi korláttal bír, így a kereskedési tőkén kívül az ésszerűségi határ is bekorlátozza az elérhető hozamot. Egy bizonyos összeg felett nem fog többet kockáztatni egy bölcs trader, helyette inkább diverzifikál és más, lehetőleg alacsony kockázatú lehetőséget is keres a pénzének.

Fiatal férfi pénzt akar kép bejegyzésbe

Mennyi az annyi? Számos tényezőn, de végsősoron rajtad múlik!

MELY PIACOKON VAGY JELEN?

Azt javaslom, hogy kizárólag azokra a piacokra és instrumentumokra fókuszálj, melyek kellő likviditással, forgalommal, és volatilitással rendelkeznek. Ha részvényekkel szeretnél kereskedni, akkor azt tanácsolom, hogy kizárólag az amerikai (S&P-500, DOW, NASDAQ) vagy német (DAX) kosarakból válogass, megfelelő szűrés mellett! Felejtsd el a második vonalas vagy a centes részvényeket, nem beszélve a hazai tőzsdéről! Biztos ismeritek a mondást, “ha BUX, akkor buksz”! 🙂

Jelenleg a legjobb terep a pénzcsinálásra a határidős-, a CFD-, és a devizapiac, ahol elegendő piaci szereplővel, kellő piaci mozgásokkal, és viszonylag kiegyensúlyozott forgalommal találkozhatunk. 

MILYEN IDŐTÁVON KERESKEDSZ?

Nem mindegy, hogy milyen identitással trédelsz: amennyiben napon belüli kereskedő  (daytrader) vagy, akkor az adott hónapban lezárt pozícióid száma jelentősen meghaladhatja egy nyugodtabb stílust képviselő, nagyobb idősíkon kereskedő tréder (swingtrader) kötéseinek számát. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt hiszik, több pozíciónyitással több pénzt lehet keresni.

Ha kisebb időtávon tevékenykedsz, akkor bizony jóval több sikertelen kötésre számíthatsz, mint nagyobb idősíkon. Tehát a magasabb kötésszám nem jelent automatikusan nagyobb nyereséget. Az viszont tény, ha valaki tapasztalt daytrader, akkor képes lehet arra, hogy akár naponta növelje az egyenlegét a lezárt pozíciók eredményeivel. Ilyenkor nem számít, hogy egy swingtrader jellemzően kevesebb időráfordítás, nagyobb szabadság, és alacsonyabb költségek mellett kereskedhet.

MENNYI IDŐT TUDSZ/AKARSZ RÁFORDÍTANI?

Attól függően, hogy mellék- vagy főállásban gondolkozol a tőzsdei kereskedéssel kapcsolatban, meg kell szabnod trading session-öket (időintervallumokat, amikor trédelsz). Ez általában a habitusod, a rendelkezésre álló szabadidőd, és a stratégiád függvénye.

Ha hetente mindössze egy-két órát tudsz a chartokkal foglalkozni, akkor kifejezetten kerülendő az alacsonyabb időtávú kereskedés, hiszen ez esetben csak a piacot szeretnéd majd rávenni, hogy azt tegye, amit szeretnél.

Nem érdemes egész nap a monitor előtt ülnöd. Azt tanácsolom, hogy mellőzd az illikvid (alacsony forglamú) és ilvolatilis (kis mozgású) időszakokat, mivel ilyenkor rendszerint kevés lehetőség adatik, nem beszélve arról, hogy jelentősen megnőhet a kereskedés költsége (spread tágulás).

MEKKORA TŐKÉT KOCKÁZTATSZ KÖTÉSENKÉNT?

A legtöbb könyv, illetve “szakember” azt javasolja, hogy a tőkéd 1-3%-át kockáztasd kötésenként. Ezzel olyannyira nem tudok azonosulni, hogy legszívesebben elégetném ezeket a – nagy példányszámban eladott – műveket, illetve kérdőre vonnám ezeket a “felelős” oktatókat.

Nem lehet ilyen egyszerűen általánosítani. Tisztában kell lenned a stratégiád pontos találati arányával, ez alapján kell kiszámítanod a tőkédre vetített optimális fogadási tétet. Az így, százalékos formában kapott, pozíciónkénti maximális kockázat alapján kell minden egyes kötésedet a méretezned. Amennyiben drawdown szakaszba kerülsz, csökkentened (pl. felezned) kell a fogadási tétet, hogy elkerüld a nagyobb visszaeséseket, illetve a csődkockázatot.

Kidolgoztam erre egy saját technikát, amit az alapkezelői munkám során alkalmazok, a képzéseimen pedig élő körülmények között be is mutatok neked!

VAN-E JÓL MŰKÖDŐ STRATÉGIÁD?

A stratégia nem más, mint egy megfontoltan, tapasztalatokra és teszteredményekre alapozott szabályrendszer, melynek alkalmazásával hosszú távon nyereségesek lehetünk. Ezen belül meg kell határoznod, hogy mely termék(ek)en, mikor (és mikor nem), milyen be- és kilépési jelekre reagálsz, valamint milyen risk- és money management-et alkalmazol ezzel párhuzamosan.

Azt javaslom, hogy a hangsúlyt az exit stratégiára és a tőkevédelemre épülő kockázatkezelésre helyezd! Törekedj az egyszerűségre, ezzel együtt pedig kerüld a szubjektivitást!

MEKKORA KÖLTSÉGEK MELLETT KERESKEDSZ?

Ennek a kérdésnek leginkább a kisebb időtávon vadászó, úgynevezett skalpoló tréderek esetében van jelentősége. Ők rendszerint 1 és 5 perces idősíkon, akár több 100 ügyletet is végrehajtanak havonta. Ilyen kötésszám mellett nem elhanyagolható a commission (kereskedési összköltség), ami a nyitáskor/záráskor aktuális spread és a pozíciónkénti (nyitásonként fizetendő) jutalékból tevődik össze.

Amennyiben skalpoló vagy daytrade technikákat alkalmazol, a commission-t ne hagyd figyelmen kívül a pozíciónkénti hozam-kockázat arány számításánál, valamint azt javaslom, hogy kizárólag olyan (regulált) brókert válassz, ahol alacsony költségek mellett, likvid termékekkel kereskedhetsz!