Szerintem Te is sejted, hogy ez egy igencsak összetett és specifikus kérdés.

Mielőtt lépésről lépésre végigmennénk a folyamaton, hogy ki tudd számolni a számodra ideális kezdőtőkét, szeretném felhívni a figyelmedet a legfontosabb kitételre:

Ne kockáztass olyan pénzösszeget, melynek esetleges elvesztése veszélyeztetné a Te vagy családod megélhetését!

A tőzsdei kereskedés kivételes lehetőség az átlagon felüli profitszerzésre, de a tapasztalatlan kereskedők nagy kockázatnak vannak kitéve.

Azt javaslom, hogy sajátítsd el az alapokat, vegyél részt a LÉPJ A PIACRA! alapszintű tőzsde tanfolyamon, ezzel párhuzamosan pedig szerezz gyakorlatot egy ingyenes demo számlán vagy egy – a tervezett tőke töredékével feltöltött – éles kontón! Az elmélet és a gyakorlat – mint mindenhol, úgy itt is – kéz a kézben jár. Csak akkor nyiss élő számlát, ha a demozás során megismerted a platformot, megtanultad kezelni a kockázatot, és minimum 6 hónapja konzisztens profitot termelsz!

Gondolkodó férfi kép bejegyzésbe

A kezdőtőkét nem megsaccolni kell, hanem kiszámolni! Figyelj csak…

I. VIZSGÁLD MEG A PÉNZHEZ VALÓ VISZONYOD!

Minden itt kezdődik, hiszen nem mindegy, hogy szerény anyagi környezetből vagy tehetős családból származol. Amennyiben anyagi jólétben nőttél fel, jobbára kockázatvállaló-, ha pedig szűkös gyermekkorod volt, valószínűleg kockázatkerülő típus vagy. Ha az utóbbi jellemző rád, vedd figyelembe, hogy valószínűleg nagyobb kihívással kell szembenézned a veszteségektől való félelem leküzdése során.

II. MÉRD FEL AZ ANYAGI HELYZETED!

A következő kérdésekre adott válaszok igazolni fogják a pénzügyi helyzetedet:

1. Számíthatok-e havi, stabil jövedelemre?

IGEN/NEM

Havi (átlagos) nettó jövedelmem:

2. Van-e rendszeres passzív bevételi forrásom?

IGEN/NEM

Havi passzív bevételem:

3. Vannak-e megtakarításaim?

 IGEN/NEM

 Megtakarításaim összege:

 4. Rendelkezem-e pénzügyi tartalékkal?

IGEN/NEM

A pénzügyi tartalék ebben az esetben a következőt jelenti: rendelkezel annyi félretett, azonnal hozzáférhető készpénzzel, hogy amennyiben “elzárják a csapot”, 6 hónapig gond nélkül fenn tudod tartani ugyanazt az életszínvonalat, amelyen jelenleg is élsz.

Amennyiben a válaszod “igen”, úgy nem kell stresszelned, ha megszűnik a munkahelyed, esetleg váltasz vagy saját vállalkozásba kezdesz.

III. KEZDŐ TRADING TŐKE KISZÁMÍTÁSA

Indulótőke = 6 havi nettó jövedelmem 30%-a + 6 havi passzív jövedelmem 50%-a + megtakarításaim 30%-a

Amennyiben ez 1000 EUR/USD alatt van, nem lesz elegendő letéted, ezáltal pedig beszűkül a mozgástered. Arról nem is beszélve, hogy legtöbb, valamire való brókercégnél ez a számlanyitási minimum. 

MIÉRT NEM ÉRDEMES (TÚL) KICSIBEN KEZDENI?

Ez gyakorlatilag nem más, mint egy láncreakció:

  • Minél kisebb számlaméreted, annál kisebb idősíkon próbálsz szerencsét.
  • Minél kisebb timeframe-en kereskedsz, annál szűkebb stop megbízásokra kényszerülsz.
  • Minél kisebb stop-okat használsz, annál többször vesz ki a piac.
  • Minél többször vesz ki a piac, annál frusztráltabb vagy.
  • Minél frusztráltabb vagy, annál inkább gyors meggazdagodás útját, a tuti stratégiát keresed.
  • Minél inkább keresed a Szent Grált, annál inkább rájössz, hogy nem létezik, hiszen nem kizárólag egyetlen stratégiában, hanem rendszerben kell gondolkodnod!

MIRE KELL TÖREKEDNED?

Feltételezem, hogy komoly szándékaid vannak a tőzsdézéssel. Amennyiben nem csak hobby szinten vagy minimálbérért szeretnéd űzni a trading-et, arra kell törekedned, hogy idővel össze tudj szedni alsó hangon 5000 EUR-t vagy USD-t, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnöd a kereskedhető termékeket, a trading intenzitását, és a stratégiák alkalmazását illetően.

VIGYÁZAT, AZ INDULÓTŐKE ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG!

Ha komolyan gondolod a tőzsdei kereskedést, gyere el a tanfolyamomra és szerezd meg a profitábilis kereskedéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudást! Egy ideig kisegíthet a kezdők szerencséje, de hidd el, a tudatlanság jóval drágább lesz!