Amennyiben eltökélt szándékod, hogy Te leszel a Wall Street következő farkasa, és hajlandó vagy tenni is ezért, a következő lépcsőfokokat kell megmásznod:

1. VIZSGÁLD MEG A SZEMÉLYISÉGED!

Nem mindegy, hogy milyen személyiségjegyeket hordozol, illetve milyen rossz tulajdonságaid vannak. A tőzsdézést nem neked találták ki, ha kimondottan öntörvényű, makacs ember vagy, aki nehezen viseli, ha másnak van igaza és/vagy veszít.

A kialakult jellemedből és habitusodból fakadó negatív tulajdonságokat nem vagy csak nagyon nehezen tudod kiküszöbölni.

Készülj arra, hogy a profi traderré válás egy önismereti tréning is egyben!

2. SZEREZD MEG A SZÜKSÉGES ELMÉLETI TUDÁST!

A tőzsde fejben dől el, ezért a sikerhez nélkülözhetetlen az elméleti tudás.

Amennyiben az ember új hivatást választ, kötelessége megalapozott döntést hozni, hogy kitől tanulja meg a szakma alapjait.

Azt tanácsolom, hogy kizárólag olyan szakembert válassz, aki hitelesen tudja a prezentálni a kereskedői mivoltát, nem hiteget a villámgyors meggazdagodással kapcsolatban, és arra törekszik, hogy egy olyan átfogó tudást adjon át, amivel bátran kimerészkedhetsz a nagyhalak közé! Ez a gondolat vezérelt, amikor kidolgoztam a tőzsde tanfolyamaimat.

3. TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST DEMO SZÁMLÁN!

A demo számlán tudod elsajátítani a kereskedői felület kezelését, a napi szintű piacelemzést, és a megbízások rutinszerű végrehajtását. Az éles számlán már nem áll rendelkezésedre “türelmi idő”, ott már minden hibáért, félrekattintásért szó szerint fizetned kell!

A demózást sokan kihagyják, arra hivatkozva, hogy szimulált környezetben nincsenek is valós érzelmek. Ezzel nem szállnék vitába, de beleugrani valamibe rutin és tapasztalat nélkül számomra inkább utal egy türelmetlen gyermeki habitusra, sem mint egy érett, racionális üzletember gondolkodásásra.

Azt javaslom, mielőtt valós számlán megelőzhető hibákra költenéd a pénzed, teszteld magad demo környezetben, próbálj ki minél több technikát, és szerezz kereskedési rutint!

Emlékezz vissza, a jogosítvány megszerzése is demózással indul, tanulóvezetőként az oktató kocsijában.

4. ALKOSS EGYÉNI, SZEMÉLYRE SZABOTT STRATÉGIÁT!

A legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy valakinek a stratégiáját egy az egyben lemásolják. Nincs két egyforma vérmérsékletű, gondolkodású, időbeosztású, és anyagi helyzetű egyén, így ami másnál működik, az nálad aligha fog…

Miután úgy érzed, hogy sikerült azonosulnod valamelyik tőzsdei elmélettel, magabiztosan kezeled a trading szoftvert, megismerkedtél a fundamentális és technikai elemzés eszközeivel, alkoss saját szabályrendszert!

Valamit ajánló férfiről kép bejegyzésbe

Ne téveszd szem elől és tartsd be a lépések egymásutániságát, így könnyebben célt érsz és válsz sikeres kereskedővé, mint gondolnád!

5. SZEREZZ GYAKORLATOT ÉLES SZÁMLÁN!

Ebben a fázisban a kereskedők rendszerint türelmetlenné válnak és hibát hibára halmoznak.

Miután belefektettél rengeteg időt és energiát, túl vagy több hónapnyi demózáson, valós körülmények között is rutint kell szerezned.

Nyiss éles számlát, s kezdetben csökkentett kockázattal kereskedj, hogy szokd a kereskedéssel járó mentális megterhelést! Azonban nemcsak a pszichésen kell megedződnöd, hanem meg kell bizonyosodnod a stratégiád hatékonyságáról is.

Miután jól kezeled a pszichés ingereket és elegendő trading gyakorlatot szereztél, emelj a téten, és a szabályrendszered szerinti kockázattal köss!

6. VEZESS TRADING NAPLÓT!

A napló a tükröd, ami kendőzetlenül megmutatja a hibáidat, valamint segít rávilágítani a stratégiád gyenge pontjaira. Nélküle könnyen megrekedhetsz a fejlődésben vagy rosszabb esetben letérhetsz a helyes útról.

Ahogy a veszteség stop, úgy a kereskedési napló hiánya is könnyen bukáshoz vezethet! Azt tanácsolom, hogy rendszeresen (minden trade után vagy nap végén) naplózz, hogy szükség szerint időben be tudj avatkozni egy esetleges drawdown esetén!

7. ALAKÍTS KI EGYEDI SZEMLÉLETMÓDOT!

A sikeres tréderek más és más megközelítés alapján kereskednek, egyvalamiben azonban határozottan egyetértenek: egy stratégia önmagában nem elegendő, rendszerben kell gondolkodni, ami nemcsak szabály-, hanem hitrendszer is egyben.

A sikeres kereskedővé válás kulcsa Benned rejtőzik! Alkoss személyre szabott kereskedési filozófiát, ami vezérfonalként kíséri végig a trading pályafutásodat és segít túllendíteni a hullámvölgyeken!

NEM SZABAD ELFELEJTENED: EZ KŐKEMÉNY ÜZLET, NEM PEDIG SZÓRAKOZÁS VAGY SZERENCSEJÁTÉK! LÉGY TÜRELMES, SZORGALMAS, ÉS VISELTESS ALÁZATTAL A PIAC IRÁNT!